De Cocksdorp
Het meest noordelijke dorp van Texel heet de Cocksdorp, met cee-oo-cee-kaa. Het dorp is overigens niet vernoemd naar het Amsterdamse personage uit de serie Baantjer. De eerdere naam was Nieuwland en dit dorp lag in de kwelder tussen de eilanden Eierland en Texel. Toen in 1835 de Belg Nicolas Joseph de Cock deze kwelder ging inpolderen, samen met 1500 arbeiders, ontstond de Eierlandse polder, en het dorp werd naar hem vernoemd.
In dit dorp is het ook voor de vakantieganger goed vertoeven, met alle gezellige restaurantjes en winkels in de Kikkertstraat. In de maanden juli en augustus vind er ook het ‘ringsteken’ plaats en is er op donderdag de ‘Durper markt’.
Vakantiepark De Krim in Cocksdorp
Op Texel zijn vele vakantieparken en campings, waarvan de Krim Texel, in de Cocksdorp, misschien wel de bekendste is. De natuur is altijd vlakbij, in de Slufter, de Krim en de Eierlandse duinen. Het strand is vrij toegankelijk, maar tussen Paal 31 en 33 mag niet gezwommen worden, wegens de harde stroming tussen Texel en Vlieland.
Cocksdorp Texel met hond bezoeken
De Cocksdorp is ook erg in trek bij toeristen met een hond. Omdat de natuur zo dichtbij is, kan je eindeloos wandelen met je hond.
Vuurtoren van Texel
Drie kilometer buiten de Cocksdorp staat de bekende rode vuurtoren: Eierland. De vuurtoren is 45 meter hoog en dateert uit 1964. In en rond deze vuurtoren heeft zich in de oorlog een drama afgespeeld wat nog steeds een zwarte bladzij in de geschiedenis van Texel is. Het Georgische bataljon kwam vanaf februari 1945 op Texel, en bestond uit 400 Duitsers en 800 Georgiërs, die konden kiezen uit krijgsgevangenschap of vechten voor de Duitsers. Zij kozen voor het laatste, maar kwamen in april 1945 in opstand, toen zij ontdekten dat ze als frontonderdeel zouden worden gebruikt. Nagenoeg alle Duitse soldaten werden omgebracht, maar hierbij (en bij represailles) sneuvelden ook 120 Texelaars.
Ook zijn er vele tientallen boerderijen in vlammen opgegaan. Uiteindelijk heeft de oorlog op Texel nog tot 20 mei geduurd, toen kwamen de Canadezen op Texel, ook wel Europa’s laatste slagveld genoemd. Ook zijn er vanaf Texel Engelandvaarders vertrokken, ter herinnering hangt er nog een plaquette in het reddingsboothuis.
Rijksmonumenten
Behalve de vuurtoren, zijn er nog meer rijksmonumenten. Zo zijn er twee kerken, woonhuizen en boerderijen tot rijksmonument benoemd.